Musikkens betydning i spill

Å sette toner til spill, aktiviteter, teaterforestillinger, kunstutstillinger og andre ting kan ha en dramatiserende effekt, og gjøre at vi som tilskuere lettere fengsles av det vi holder på med/følger med på. I antikkens teater spilte koret en dramatiserende rolle, og musikk brukes også i dagens teaterforestillinger. Her er det ofte snakk om store orkestre i samspill med det som foregår på scenen. I noen tilfeller er musikken som brukes en like stor del av forestillingen som skuespillet, mens i andre tilfeller fungerer det som et bakteppe publikum ikke skal vie like mye oppmerksomhet til som menneskene på scenen.

Forførende effekt

Musikk i bakgrunnen er også vanlig innen både videospill og kasinospill som du finner online i dag. Når du spiller på spilleautomater medfølger det som regel en del lydeffekter som aktiveres etter trekkene du gjør, og ofte kan du høre bakgrunnsmusikk. Slik settes den rette stemningen. Den nøye utvalgte musikken er med på å gjøre spillopplevelsen mer altoppslukende, blant annet fordi du med øreklokker på ørene stenger resten av verden ute idet du konsentrerer deg om å håve inn gevinstene. Fengslende synthmusikk med de rette dramatiske overtoner kan fort få oss til å glemme av tiden når vi spiller.

Uvurderlig i spill

Det er ikke mange videospill hvor det ikke benyttes en eller annen form for bakgrunnsmusikk. Igjen er det dramatiske toner som gjelder ved for eksempel krigs- og skytespill, og musikken kan få pulsen til å slå fortere og adrenalinet til å pumpe enda mer. Faktisk er det vanskelig å se for seg denne typen spill uten musikk, kanskje fordi vi er såpass vant til det. Det forskes iherdig på musikkens påvirkning i forskjellige sammenhenger, og det konkluderes alltid med at påvirkningen er veldig stor. Det er i alle fall sikkert at en del spill ville vært kjedeligere uten musikk til.